+

Kulturalno-kulinarne podróże z Księgarnią

Macie dość siedzenia w domu?
Tęsknicie za dalekimi podróżami?
A może macie ochotę spróbować smakołyków z różnych stron świata?

Wybierzcie się razem z nami w kulturalno-kulinarną podróż (prawie) dookoła świata! Na naszej trasie znajdzie się 7 krajów: Wietnam, Chiny, Japonia, Iran, Włochy, Hiszpania i Wielka Brytania! W każdym będziemy poznawać miejscową kulturę –  zwyczaje, języki i opowieści – i gotować tamtejsze przysmaki!

Księgarnia Dwie Siostry razem z Fundacją Szkoła na Widelcu zapraszają dzieci w wieku 6–10 lat na jedyny w swoim rodzaju cykl spotkań plenerowych i wirtualnych warsztatów kulinarnych!

W tajniki różnych kultur wprowadzą uczestników podróżnicy i autorzy książek, a do rodzinnego gotowania ONLINE zaproszą edukatorki ze Szkoły na Widelcu, fundacji założonej przez kucharza Grzegorza Łapanowskiego, która od lat z pasją promuje prawidłowe żywienie.


Wizyta w każdym z krajów na naszej trasie będzie się składać z dwóch spotkań:

Pierwsze będzie miało formę spaceru po powiślańskich zaułkach i okolicach Księgarni Dwie Siostry. Podczas tych plenerowych zajęć z twórcami przewodników i podróżnikami poznamy najciekawsze elementy kultury i tradycji każdego z krajów. Będą quizy, gry, zabawy i działania artystyczne – a wszystko na świeżym powietrzu!

Drugie spotkanie odbywać się będzie w przestrzeni wirtualnej. Podczas warsztatów kulinarnych ONLINE wspólnie z edukatorami ze Szkoły na Widelcu zaprosimy Was do rodzinnego gotowania! W menu za każdym razie znajdziecie tradycyjne potrawy z danego kraju – dania smakowite i proste do wykonania!

Punktem wyjścia naszych podróży będą oczywiście książki dla dzieci!
Podczas każdego spotkania zajrzymy do innych tytułów podróżniczych, ale niektóre będą nam towarzyszyły przez cały cykl. Ich listę znajdziecie niżej, na samym końcu tego opisu, i wszystkie kupicie w Księgarni Dwie Siostry!

Zapraszamy na kulturalno-kulinarną wyprawę! Czeka na Was masa ciekawej wiedzy, wiele smakowitych odkryć kulinarnych i fantastyczna zabawa!


Cykl przeznaczony jest dla dzieci w wieku 6–10 lat.

Udział w zajęciach jest bezpłatny, ale ze względu na ograniczenie liczby uczestników obowiązują zapisy przez formularz kontaktowy.

Na podany w formularzu adres mailowy wyślemy wiadomość z potwierdzeniem zapisu oraz dodatkowe informacje o spotkaniu.
Linki do formularzy zapisu na pierwsze cztery spotkania znajdują się w harmonogramie zajęć. Kolejne będą dodawane w miarę zbliżania się terminów spotkań.

By liczebność grupy nie była zbyt duża, podczas spacerów każdemu dziecku może towarzyszyć tylko jedna osoba dorosła.

Podczas warsztatów kulinarnych online dziecku powinien asystować dorosły – a gotować może cała rodzina! 
Listę potrzebnych składników będziemy wysyłać zapisanym osobom mailem 3 dni przed spotkaniem.


HARMONOGRAM ZAJĘĆ


Kulturalno-kulinarna podróż do Wietnamu

8 maja, sobota, godz.11.00–12.30
KULTURALNY SPACER: Na tropie wietnamskich smoków.

Naszą wielką podróż zaczniemy od Wietnamu – krainy myszojeleni, pól ryżowych i pływających wiosek. Razem z Tôn Vân Anh, autorką książki Xin chào! Wietnam dla dociekliwych, poznamy podstawowe zwroty w języku wietnamskim, obejrzymy tradycyjne stroje i nauczymy się ludowej kołysanki. Ilustratorka książki Anna Kaźmierak odsłoni przed nami tajniki wietnamskiego malarstwa i zaprosi do malowania smoków i obrazków szczęścia.
Gdzie: Księgarnia Dwie Siostry, al. 3 Maja 2, Warszawa


22 maja, sobota, godz.12.00–14.00
WARSZTATY KULINARNE ONLINE: Świeżość w rybim sosie

Jedliście kiedyś sajgonki albo zupę phở? Lubicie smażone tofu? To wszystko smaki z Wietnamu! Grzegorz i Magdalena Łapanowscy, założyciele Fundacji Szkoła na Widelcu, zapraszają do poznawania kuchni tego fascynującego kraju – i wspólnego gotowania! 
Snując opowieści i wspomnienia z podróży po Wietnamie, przygotujemy Bahn Xeo – naleśnik z ziołami, krewetkami i wieprzowiną. Oraz coś jeszcze, ale to na razie tajemnica. Zapraszamy na kulinarną wyprawę do kraju, który jest daleki, a zarazem bliski – bo przecież tylu Wietnamczyków mieszka wśród nas!



Karty aktywnościowe z zadaniami i przepisami, pełne kulturalno-kulinarnych ciekawostek o Wietnamie:


Książki, które nas poprowadzą: 
A. Nowacka-Devillard, A. Orbaczewska, „Apetyt na Wietnam. NEM”
Tôn Vân Anh, M. Utnik-Strugała, A. Kaźmierak, „Xin chào! Wietnam dla dociekliwych” 
N. Baranowska, A. i D. Mizielińscy, „Daj gryza”


Kulturalno-kulinarna podróż do Chin

5 czerwca, sobota, godz.12.00–13.30
KULTURALNY SPACER: Latawcem przez Chiny!

Kolejnym naszym przystankiem są Chiny. Podczas spotkania z Izabellą Kalutą, autorką książki Man zou! Chiny dla dociekliwych, odwiedzimy chińskie zakątki w Warszawie i porozmawiamy o tym, co Chińczycy robią w parkach. A robią masę ciekawych rzeczy – ćwiczą, tańczą, śpiewają, piszą znaki i fotografują się w tradycyjnych strojach. Od wieków słyną także ze swej pomysłowości – zawdzięczamy im wiele wynalazków, o których pochodzeniu wielu z nas nie ma pojęcia. Jednym z nich są latawce. Do stworzenia własnych chińskich latawców podczas spotkania zaprosi nas ilustrator Jacek Ambrożewski. Może nawet uda nam się puścić je na wiatr! 
Gdzie: Księgarnia Dwie Siostry, al. 3 Maja 2, Warszawa


19 czerwca, sobota, godz.12.00–14.00
WARSZTATY KULINARNE ONLINE: Nie samym ryżem człowiek żyje! 

Chińskie zwyczaje kulinarne są bardzo niezwykłe. Chińczycy jadają stuletnie jajka i ośnieżone wulkany, herbatę piją na trzy łyki, a na urodziny zamiast tortu dostają makaron. Podróżując kulinarnie do Chin, możesz skosztować zupy ryżowej, bułeczek gotowanych na parze, sałatki z czarnych grzybów, a na deser możesz dostać smażone lody.
Z nami na warsztatach odkryjesz tofu, jakiego jeszcze nie znasz, przygotujesz wersję wege słynnego dania z kurczakiem gong bao oraz zakręcisz warzywne spring rollsy, do których przygotujesz aromatyczne sosy.
Zapraszamy na warsztaty pełne smakołyków rodem z Chin!
Prowadzenie: edukatorki z Fundacji Szkoła na Widelcu



Karty aktywnościowe z zadaniami i przepisami, pełne kulturalno-kulinarnych ciekawostek o Chinach:


Książki, które nas poprowadzą: 
I. Kaluta, J. Ambrożewski, „Man zou! Chiny dla dociekliwych”
F. Sangma, L. Feng, „Everest”
A. Stewart, „Everest. Niesamowita historia”
Ł. Wierzbicki, „Machiną przez Chiny”


Kulturalno-kulinarna podróż do Japonii

3 lipca, sobota, godz.12.00–13.30
KULTURALNY SPACER: Dzień, w którym spełniają się życzenia!

Czas na podróż do Japonii – Kraju Kwitnącej Wiśni. Japonistka Marta Grzyb zaprosi dzieciaki do rozmowy o jedzeniu na macie, ceremonii picia herbaty, japońskim piśmie i języku, o sztukach walki i japońskich kreskówkach. Będziemy wspólnie świętować japońskie święto, podczas którego spełniają się życzenia, i spróbujemy swoich sił w starożytnej sztuce składania papieru.
Gdzie: Księgarnia Dwie Siostry, al. 3 Maja 2, Warszawa

17 lipca, sobota, godz.12.00–14.00
WARSZTATY KULINARNE ONLINE: Umami, czyli „pyszny”

Jakie smaki kojarzą Wam się z Japonią? Ryżowe kanapki, słodka pasta z fasoli, słony sos sojowy, zielona herbata czy ostry chrzan wasabi? Lubicie sushi? A może ciekawi jesteście okonomiyaki – przysmaku japońskich dzieci? To naleśnikowa pizza z patelni doprawiona sosem sojowym. Kto chciałby spróbować?
Prowadzenie: edukatorki z Fundacji Szkoła na Widelcu



Karty aktywnościowe z zadaniami i przepisami, pełne kulturalno-kulinarnych ciekawostek o Japonii:


Książki, które nas poprowadzą: 
Z. Fabjanowska-Micyk, J. Grochocka, „Banzai! Japonia dla dociekliwych” 
W. Laskowska-Smoczyńska, K. Nowak, „Japońskie baśnie i opowieści” 
M. Matsutani, „Tatsu Tarō Syn Smoka” 
T. Miura, „Tokio”
K. Mochi, „Dzieci z Hamamatsu” 


Kulturalno-kulinarna podróż do Iranu

31 lipca, sobota, godz.12.00–13.30
KULTURALNY SPACER: Irańskie opowieści w cieniu cyprysu

Czy z piasku można tkać dywany? Czy złoto może być czerwone? Czy kamienie mogą rosnąć na drzewach?
Zapraszamy na wycieczkę do Iranu – kraju, gdzie to wszystko jest możliwe. Razem z Albertem Kwiatkowskim, autorem książki Bah bah. Iran dla dociekliwych, będziemy rozwiązywać zagadki, mówić po persku i układać wiersze. Odwiedzimy miasto, które Irańczycy nazywają połową świata, i zobaczymy, co tam robił Abramko – żydowski chłopiec z Warszawy. Dowiemy się, jak wygląda życie na irańskiej pustyni, a pragnienie będziemy gasić irańskim napojem, który sami sobie przygotujemy.
Gdzie: Księgarnia Dwie Siostry, al. 3 Maja 2, Warszawa


14 sierpnia, sobota, godz.12.00–14.00
WARSZTATY KULINARNE ONLINE: W krainie szafranu i daktyli

Co powiecie na roześmiane pistacje, zupę, od której wyrzynają się zęby, albo mięsny deser? W Iranie nie dziwią one nikogo. Czy wiecie, że szafran to najdroższa przyprawa na świecie? Jak się go zbiera i do czego można wykorzystać jego złote nitki? Jakie jeszcze sekrety skrywa tradycyjna irańska kuchnia? Poznajmy wspólnie jej przysmaki i związane z nią kulinarne historie!
Prowadzenie: edukatorki z Fundacji Szkoła na Widelcu



Karty aktywnościowe z zadaniami i przepisami, pełne kulturalno-kulinarnych ciekawostek o Iranie:


Książki, które nas poprowadzą: 
P. Frankopan, „Jedwabne szlaki. Nowa historia świata”
A. Kwiatkowski, K. Adamek-Chase, „Bah bah. Iran dla dociekliwych” 
D. Patterson, „Wielkie podróże”

Kulturalno-kulinarna podróż do Włoch

 28 sierpnia, sobota, godz.12.00–13.30
KULTURALNY SPACER: Buon appetito, bambini!

Niewiele jest na świecie narodów, które byłyby tak przywiązane do swojej kuchni, jak Włosi. Włoskim tradycjom kulinarnym i jedzeniu poświęcone są liczne opowiadania, baśnie i legendy. Co ciekawe, wiele znanych dań i produktów z Italii powstało w wyniku przypadku, pomyłki czy rywalizacji. W czasie naszego spotkania z tłumaczką języka włoskiego Ewą Nicewicz i Alberto Regagliolo, smakoszem kuchni włoskiej, dowiemy się co nieco o jej historii, poznamy podstawowe włoskie zwroty i spróbujemy swoich sił w działaniach artystycznych. 
Gdzie: Księgarnia Dwie Siostry, al. 3 Maja 2, Warszawa


11 września, sobota, godz.12.00–14.00
WARSZTATY KULINARNE ONLINE: Nie tylko pizza! 

Filiżanka parującego espresso, mozzarella z pomidorami i aromatycznym listkiem bazylii, talerz dymiących tortellini z nadzieniem grzybowym, kremowe tiramisù… Włoskiej kuchni zawdzięczamy masę pyszności. Ale czy próbowaliście samodzielnie je przygotowywać? Zapraszamy do wspólnego gotowania! Bo kuchnia włoska to nie tylko pizza i spaghetti!
Prowadzenie: edukatorki z Fundacji Szkoła na Widelcu



Karty aktywnościowe z zadaniami i przepisami, pełne kulturalno-kulinarnych ciekawostek o Włoszech:


Książki, które nas poprowadzą: 
D. Buzzati, „Słynny najazd niedźwiedzi na Sycylię”
A. i K. Kobusowie, „Podróżownik. Włochy”
E. Piotrowska, „Ciocia Jadzia w Rzymie”
S. Ross, „Mali odkrywcy wielkich miast. Rzym”
M. Šašek, „Oto jest Wenecja”, „Oto jest Rzym”
M. Utnik-Strugała, A. Ładecka „Mamma mia! Włochy dla dociekliwych” 

Kulturalno-kulinarna podróż do Hiszpanii

25 września, sobota, godz.12.00–13.30
KULTURALNY SPACER: Bizony w jaskini

Hiszpania kojarzy nam się z wakacjami. I rzeczywiście – to kraina słońca i tańca, walk byków i bitw pomidorowych, tapas, wina i paelli. Ale to też kraj wielkich artystów, cennych zabytków i ciekawych miejsc. Razem z Marią Dek, ilustratorką książki ¡Ole! Hiszpania dla dociekliwych, odwiedzimy jedno z nich – fascynującą jaskinię Altamira pokrytą prehistorycznymi malowidłami. A gdyby tak odtworzyć takie malunki na warszawskim Powiślu? Spróbujmy!
Gdzie: Księgarnia Dwie Siostry, al. 3 Maja 2, Warszawa


9 października, sobota, godz.12.00–14.00
WARSZTATY KULINARNE ONLINE: Co Hiszpanie jedzą na śniadanie

Kto ma ochotę na churrosy? Te długie, cienkie, gorące i chrupiące pączki maczane w czekoladzie to idealny początek słonecznego dnia! A co można schrupać wieczorem? Może tortilla de patatas, oliwki, kiełbasę chorizo albo inny rodzaj małej przekąski zwanej tapas? Zapraszamy do kuchni! A po posiłku sobremesa – wspólne leniuchowanie w gronie rodziny!  
Prowadzenie: edukatorki z Fundacji Szkoła na Widelcu

Karty aktywnościowe z zadaniami i przepisami, pełne kulturalno-kulinarnych ciekawostek o Hiszpanii:


Książki, które nas poprowadzą: 

M. Bień-Königsman, M. Dek, „¡Ole! Hiszpania dla dociekliwych”
A. Loth-Igaciuk, R. Bisek-Szladowska, „Wszyscy jedzą naleśniki”
F. Sala, „Przy ulicy Ogrodowej 10”
M. Spingardi, „Barcelona dla młodych podróżników”


Kulturalno-kulinarna podróż do Wielkiej Brytanii

23 października, sobota, godz.12.00–13.30
KULTURALNY SPACER: Five o’clock na Baker Street

Naszym ostatnim przystankiem jest Wielka Brytania – ojczyzna Szekspira, Harry’ego Pottera, Robin Hooda i… Sherlocka Holmesa. Razem z Zosią Frankowską, ilustratorką książki Great! Wielka Brytania dla dociekliwych, wybierzemy się na detektywistyczny spacer pełen zagadek! Niestraszna nam będzie nawet angielska pogoda! Może odnajdziemy drzwi do świata elfów albo trafimy na tajemnicze kamienne kręgi?
Gdzie: Księgarnia Dwie Siostry, al. 3 Maja 2, Warszawa


6 listopada, sobota, godz.12.00–14.00
WARSZTATY KULINARNE ONLINE: Co królowa jada na obiad?

Co się kryje pod nazwą tradycyjnego brytyjskiego dania: „ropucha w dziurze”? Ile odmian ma pudding? Co znajdziecie na śniadaniowym talerzu Brytyjczyka? I jak zaparzyć tradycyjną angielską herbatę? Wyspiarska kuchnia potrafi zaskoczyć! 
Zapraszamy na angielską herbatkę i maślane ciasteczko w samo południe! 
Prowadzenie: edukatorki z Fundacji Szkoła na Widelcu


Karty aktywnościowe z zadaniami i przepisami, pełne kulturalno-kulinarnych ciekawostek o Wielkiej Brytanii:


Książki, które nas poprowadzą: 
T. Oziewicz, Z. Frankowska, „Great! Wielka Brytania dla dociekliwych” 
G. Rogers, „Pewnego razu w Londynie”
M. Spingardi, „Londyn dla młodych podróżników”
M. Šašek, „Oto jest Londyn”


Zapraszamy serdecznie!

Podczas spotkań towarzyszyć nam będą m.in. następujące książki. Czekają na Was w Księgarni Dwie Siostry!

S. Barabach, K. Fryza, „Rymosmaki, czyli co się gdzie je na świecie”
N. Baranowska, A. i D. Mizielińscy, „Daj gryza” 
A. Dziewit-Meller, „Damy, dziewuchy, dziewczyny. Podróże w spódnicy”
A. Fedorowicz, J. Ambrożewski, Z. Frankowska, „Podróżnicy”
P. Frankopan, „Jedwabne szlaki”
A. Loth-Ignaciuk, „Doba na oceanie”
A. Loth-Ignaciuk, R. Bisek-Szladowska, „Wszyscy jedzą naleśniki”
A. i D. Mizielińscy, „Mapy”
K. Mochi, „Dzieci z Hamamatsu”
F. Sala, „Przy ulicy Ogrodowej 10”
F. Sangma, „Everest”
B. Veillon, „Wielka podróż rodziny Wszędobylskich” 


Opis wydarzenia ilustrują grafiki Kasi Fryzy z książki Rymosmaki, czyli co się gdzie je na świecie Szymona Barabacha – smakowitego zbioru zabawnych wierszyków o kulinarnych przygodach mieszkańców różnych krajów świata. 

Cykl „Kulturalno-kulinarne podróże z Księgarnią Dwie Siostry” dofinansowano ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu pochodzących z Funduszu Promocji Kultury, uzyskanych z dopłat ustanowionych w grach objętych monopolem państwa, zgodnie z art. 80 ust. 1 ustawy z dnia 19 listopada 2009 r. o grach hazardowych.


pomyślnie zalogowano
Nie udało się zalogować
Nie pamiętam hasła!

Nic się nie stało.
Wpisz adres e-mail użyty podczas rejestracji, a my wyślemy Ci instrukcję resetowania hasła.

Konto o pdanym adresie email nie istnieje
Wiadomość z linkiem do zmiany hasła została wysłana na Twój adres e-mail.
pomyślnie wylogowano
rejestracja
krok 1/2
Zarejestruj się przez:
Zapoznaj się z naszą polityką prywatności.
* pola obowiązkowe
rejestracja
krok 2/2
Rodzaj klienta:
Dane klienta:
* pola obowiązkowe
Udało się!

Dziękujemy za rejestrację. Życzymy udanych zakupów!

Rzeki
60,90 zł

Powiadom mnie o dostępności produktu:

Gdy produkt będzie dostępny, wyślemy powiadomienie na podany adres e-mail.
Zapoznaj się z naszą polityką prywatności.
* pola obowiązkowe
Dziękujemy za zapytanie. Poinformujemy Cię, gdy tylko ten produkt będzie dostępny.
Produkt jest już w koszyku

Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności.

ok